Translate

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ




Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Η Μεγάλη Σχολή του Γένους στο Φανάρι σου κόβει την ανάσα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε εκδήλωση στο Ζωγράφειο
Ο Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος παρατηρούσε από τον επισκοπικό θρόνο την αναπάντεχη κοσμοπλημμύρα, που προστέθηκε στους 4-5 πιστούς, στους Β΄ Χαιρετισμούς στον Άγιο Νικόλαο της Χάλκης. Η εκκλησία γέμισε, όπως τότε που λειτουργούσε η Θεολογική Σχολή. Ο ναός χτίστηκε το 1857, πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού, μόλις ένα χρόνο μετά το μεταρρυθμιστικό διάταγμα του Χάτι Χουμαγιούν στις αρχές του 1856. Ο Κριμαϊκός πόλεμος είχε λήξει και οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να δεχθούν ένα ριζοσπαστικό κείμενο, για την ισότητα όλων των υπηκόων της αυτοκρατορίας σε ζητήματα φορολογίας, τη συμμετοχή τους σε όλα τα διοικητικά και δικαστικά όργανα, την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές. Το διάταγμα προέβλεπε, επίσης, και την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, που ως τότε ήταν προνόμιο και υποχρέωση μόνον των μουσουλμάνων, και μία σειρά άλλων διοικητικών, νομικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Το Φανάρι στις αρχές του 20ου αιώνα σε καρτ-ποστάλ της εποχής
Από την πλευρά τους, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, ως σύμμαχοι της Υψηλής Πύλης, δεσμεύτηκαν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αν και δεν πέτυχε την κηδεμονία των ορθοδόξων πληθυσμών, η ηττημένη Ρωσία έμεινε με την ικανοποίηση ότι τουλάχιστον οι Οθωμανοί συμφώνησαν σ’ ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για τη βελτίωση της θέσης των Χριστιανών της Αυτοκρατορίας. Επρόκειτο για την Αντάντ της εποχής, μόνο που είχε διαφορετική σύνθεση. Τη θέση της Ρωσίας κατείχε τότε η οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1908 οι Νεότουρκοι του «Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου» με το ψευδεπίγραφο «Χουριέτ» κατέστησαν κουρελόχαρτο το Χάτι Χουμαγιούν, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε πραγματικά γιατί ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη φύση της ιδεολογίας της σουλτανικής ηγεσίας.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης περιμένει τους σπουδαστές της
Στις μέρες μας, μέσα στην ίδια την Πόλη, με τη συμμετοχή Τούρκων επιστημόνων και καθηγητών τουρκικών πανεπιστημίων, έχει καταδειχθεί ο κεντρικός σχεδιασμός του τουρκικού κράτους με στόχο τον αφανισμό των Ελληνο-ορθοδόξων, που είχαν εξαιρεθεί από την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε, στο πανεπιστήμιο Bilgi στην Κωνσταντινούπολη, συνέδριο για τις απελάσεις του 1964. Όλοι οι ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, είχαν περιγράψει, με τα μελανότερα χρώματα, την χωρίς παρεκκλίσεις πολιτική του τουρκικού κράτους εναντίον των Ρωμιών, με τη συνδρομή μάλιστα των τουρκικών φυλλάδων, που «ανέλαβαν εργολαβικά την προπαγάνδα δαιμονοποίησης των Ρωμιών της Πόλης και των Ιδρυμάτων τους». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Αϊχάν Ακτάρ είχε τονίσει με έμφαση την εθνικιστική ιδεολογία και της τουρκικής Αριστεράς, που δεν έχει ξεφύγει από το σύνδρομο της δαιμονοποίησης, και την αξιοποίηση αυτής της ιδεολογίας από το Κεμαλικό καθεστώς, για να εφαρμόσει τη δήθεν αντιιμπεριαλιστική πολιτική του.
Η Πόλη υπήρξε μαγική ανά τους αιώνες και προσελκύει εκατομμύρια κατοίκους

Από τους 400.000 Ρωμιούς της Πόλης απόμειναν 2.000, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, ανάμεσα σε 22 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Ξέρεις γιατί μας κατέστρεψαν, θα με ρωτήσει μια γριά Πολίτισσα και θα δώσει μόνη της την απάντηση: «Από φθόνο, γιατί στέλναμε τα παιδιά μας σε εκπαιδευτήρια, όπως το Ζωγράφειο, το Ζάππειο, τη Μεγάλη Σχολή του Γένους. Μας ζήλευαν και όταν γλεντούσαμε στα τραπέζια, στις οικογενειακές γιορτές». Ήταν τέτοιος ο φθόνος που οδήγησε στην προβοκάτσια του τουρκικού προξενείου και στα «Σεπτεμβριανά» του 1955. Ο όχλος διέλυσε τα πάντα - σπίτια, καταστήματα, εκκλησίες, νεκροταφεία - αλλά όχι μόνον από φθόνο. Όλα είχαν οργανωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μεντερές, τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την Intelligence Service. Μέρες και νύχτες των «τουρκικών κρυστάλλων». Πίσω από κάθε τραγωδία του Ελληνισμού βρίσκονται συνήθως οι Βρετανοί. Από 2.000 ελληνικά καταστήματα δεν έμεινε τίποτε. Καταστράφηκαν περισσότερα από 4.000 σπίτια και πυρπολήθηκαν ή έγιναν συντρίμμια 19 ορθόδοξοι ναοί. Ολόκληροι δρόμοι στις συνοικίες των Ρωμιών στο Πέραν, τον Γαλατά, στο Μπέγιογλου έμοιαζαν βομβαρδισμένοι. Γενικευμένες λεηλασίες από τον προετοιμασμένο από ημέρες τουρκικό όχλο. Τον Μεντερές τον κρέμασαν, μετά από πέντε χρόνια, οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, που έξυπνα είχαν βάλει στο κατηγορητήριο και τα γεγονότα του 1955. Η τουρκική ηγεσία αργότερα τον αποκατέστησε, με τη δικαιολογία ότι «ήθελε απλώς να τους τρομάξει τους Ρωμιούς»! Κι αυτή η γενοκτονία δεν μπήκε σε κανένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ανάθεμα στη μωρία…
Ο όχλος καταστρέφει τα καταστήματα των Ρωμιών στα "Σεπτεμβριανά"
Ο μητροπολίτης Προύσης, υπέρτιμος και έξαρχος Βιθυνίας κ. Ελπιδοφόρος μας δέχθηκε στη μεγάλη αίθουσα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τον Αύγουστο του 2011, είχε διορισθεί και ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής και έχει ιστορία και παράδοση 11 αιώνων. Η σημερινή μορφή όλου του συγκροτήματος οφείλεται στον μεγάλο ευεργέτη Παύλο – Σκυλίτση Στεφάνοβικ και στον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη. Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων έγιναν την 6η Οκτωβρίου του 1896. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2001 άρχισε η επαναλειτουργία του ιστορικού καθολικού της Ιεράς Μονής και αυτό που απομένει είναι η επαναλειτουργία και της Σχολής.
Συγκλονιστικές εικόνες από τα γεγονότα του 1955
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι σου κόβει την ανάσα. Ο φύλακας άκουσε την απογοήτευσή μας όταν βρήκαμε κλειστή την πόρτα και μας άνοιξε. Στη σημερινή της θέση χτίστηκε μέσα σε μία διετία (1881-1883), με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημάδη και βεβαίως με τις δωρεές του Γεωργίου Ζαρίφη, της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και αρκετών άλλων δωρητών.  Από το επόμενο έτος της Άλωσης του 1453 λειτουργεί σχεδόν αδιαλείπτως και όπως είναι φυσικό, ανά τους αιώνες, στεγάστηκε σε ναούς, σε διάφορα οικήματα και άλλαξε αρκετές φορές έδρα.
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής Β΄ των Νηστειών, στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων της Βλάγκας. Η εκκλησία ήταν γεμάτη με πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα. Βρισκόμουν λίγα μέτρα από τον Πατριάρχη. Έστεκε όρθιος με κατάνυξη του πιο ταπεινού πιστού. Κουβαλά μεγάλο σταυρό ο κ. Βαρθολομαίος και κρατά με νύχια και με δόντια τη Ρωμιοσύνη στην Πόλη. Πάντως, μεγαλύτερη ανασφάλεια ένιωσα, την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, στο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή διαισθάνθηκα ότι απ’ έξω υπήρχαν εκατομμύρια μουσουλμάνοι.