Translate

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΣ
Ιστορικός - ερευνητής

Η συσχέτιση δεν μπορούσε παρά να γίνει από τα πρώτα στάδια της εξέλιξης της επιστήμης των υπολογιστών. Αν το ανθρώπινο μυαλό διευθετούσε τα εκατομμύρια των παραστάσεων και ερεθισμάτων, που δέχεται κάθε ώρα και κάθε στιγμή, με τη μεθοδολογία των φακέλων του ριζικού με την οποία αποθηκεύει ένας υπολογιστής τα αρχεία του, τότε ο καθένας θα ήταν σε θέση να ανακαλέσει στη μνήμη του λεπτό προς λεπτό την ιστορία της ζωής του.
Με την υπόθεση εργασίας ότι κανείς δεν θα ήθελε να διαγράψει τίποτα από τη ζωή του, αποφεύγεται ο κίνδυνος κατακερματισμού του εγκεφάλου - σκληρού δίσκου και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για απώλειες στο βαθμό απόδοσης του συστήματος άνθρωπος – μηχανή.
Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει ούτε στον πιο εξελιγμένο υπολογιστή χωρίς τη χρήση ειδικού λογισμικού, που ούτως ή άλλως εγκαθίσταται για να διορθώσει τις αναπόφευκτες ατέλειες του συστήματος.
Παρόμοια συσχέτιση αποθήκευσης – άρα και δυνατότητας αναζήτησης -  θα μπορούσε να γίνει με τα στοιχεία – αρχεία ή ομάδες - φακέλους μίας κοινωνίας με τη μόνη και ουσιαστική διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη διαγραφή ή την αποθήκευση.
Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι ότι τα δεδομένα κάθε στοιχείου – αρχείου της κοινωνίας, που είναι αποθηκευμένα σαν μία συνδεδεμένη λίστα από συστοιχίες, να αποθηκεύονται σε οποιοδήποτε διαθέσιμο και επαρκές ίχνος ή τμήμα της κοινωνίας – σκληρού δίσκου. Παρατηρείται δηλαδή ένας διασκορπισμός των στοιχείων της κοινωνίας που είναι ευθέως ανάλογος με το πλήθος των διαγραφών και αποθηκεύσεων και με την παράμετρο του χρόνου καθώς απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο η δυνατότητα να σταματήσουμε τον κατακερματισμό των αρχείων – στοιχείων της κοινωνίας.
Η κατάσταση καταντά τραγική εάν δεν υπάρχει διοίκηση – ειδικό λογισμικό να διορθώσει τις ατέλειες, να προχωρήσει στον αποκατακερματισμό για να αυξηθεί η απόδοση της κοινωνίας – συστήματος καθώς ούτε λόγος να γίνεται για ενσωματωμένο αποκατακερματιστή. Η αναζήτηση ενός στοιχείου – αρχείου της κοινωνίας καθίσταται χρονοβόρος με τις γραφειοκρατικές – μηχανικές κινήσεις αναζήτησης εξαιρετικά αργές. Στη διαμορφωμένη μ’ αυτόν τον τρόπο κατάσταση προκύπτουν δύο εκδοχές. Στην πρώτη, τα στοιχεία – αρχεία της κοινωνίας επιθυμούν να εντοπιστούν γρήγορα και να αξιοποιηθούν σε μία ενδεχόμενη αναζήτηση αλλά παράλληλα δεν μπορούν να δράσουν αυτοβούλως και να παρακάμψουν το ιεραρχικό ριζικό σύστημα. Στη δεύτερη, τα στοιχεία – αρχεία της κοινωνίας λουφάζουν μαζί με τα κατακερματισμένα «ευαίσθητα» δεδομένα τους και δεν επιθυμούν να βρεθούν ποτέ και σε καμία αναζήτηση.
Εν κατακλείδι εάν ο πολιτικός – πληροφορικάριος δεν έχει ιδέα από κατακερματισμό – αποκατακερματισμό και τεχνικές διευθυνσιοδότησης της φυσικής και της εικονικής μνήμης τότε τα αρχεία – στοιχεία της κοινωνίας θα παραμένουν κατακερματισμένα, η απόδοση του συστήματος θα είναι κάτω του μηδενός και ο ιστορικός χρόνος θα παίζει με τις τάπες περιμένοντας να ωριμάσει το …ουίσκι.